Spravodajstvo
Marek Molnár o súťaži vo varení leča: “Organizátor nepredpisuje receptúru prípravy, pripúšťajú sa všetky variácie leča“
Publikované Sala Online, 03.09.2015 - 16:29Znalci a milovníci dobrých jedál si budú môcť zmerať sily v súťaži vo varení leča, ktorá sa bude konať 15. septembra v Pribinovom parku vo Veči. Organizátorom akcie je občianske združenie Večania v spolupráci s Rímsko – katolíckou farnosťou Veča a Mestom Šaľa.
Lečo je typický pokrm maďarskej kuchyne. V Maďarsku sa lečo používa aj ako základ napríklad do gulášovej polievky či do perkeltu. Lečo patrí aj u nás medzi obľúbené letné jedlá. Klasický recept je notoricky známy. Základom je paprika, paradajky a cibuľa, ostatné ingredience závisia na našich chúťkach.
Uzávierka prihlášok do súťaže je 8. septembra. Súťažné tímy by mali pozostávať z piatich členov. Viac o súťaži prezradil organizátor podujatia, Marek Molnár z občianskeho združenia Večania.
Čo Vás inšpirovalo usporiadať túto súťaž?
Lečo, obľúbené jedlo najmä v letnom období, nepatrí síce medzi výnimočné gastronomické špeciality. Myšlienka usporiadania súťaže bola inšpirovaná inými mestami. Príprava guláša, či varenie kapustnice boli prvými impulzmi k vyhláseniu obdobnej súťaže.
Aké sú pravidlá súťaže?
Každé súťažné družstvo musí mať: Drevo na oheň, vlastný kotlík so stojanom, dosku na krájanie mäsa, (nesmie sa krájať na poskytnutom pracovnom stole), suroviny na varenie leča, nádoby, nože a pomôcky na prípravu súťažného produktu, utierky, čistiace prostriedky. Kotlík musí byť osadený v kotline, alebo si družstvo donesie plechovú podložku, pokiaľ bude variť v kotlíku na otvorenom ohni (trojnožka). Organizátor nepredpisuje receptúru prípravy, pripúšťajú sa všetky variácie leča. Množstvo prípravy sa neobmedzuje, odporučenie organizátora je variť max. 5 l leča. Výsledný produkt družstvo rozdá účastníkom a návštevníkom.
Hodnotiace kritériá sú technologický postup, vôňa, chuť, farba, konzistencia leča, oblečenie, hygiena počas prípravy ako aj dobrá nálada súťažiacich a ich spoločníkov. Víťazom bude družstvo s najvyšším bodovým ohodnotením. Pri nedodržaní prevádzkových pokynov organizátora môže byť súťažné družstvo vylúčené z hodnotenia.
Kto bude členom poroty?
Hodnotenie bude vykonávané odbornou porotou. Zloženie odbornej poroty predstaví organizátor pri zahájení súťaže. Hodnotenie bude vykonávané priebežne počas prípravy súťažného produktu.
Bude pripravený aj program pre verejnosť (pre divákov, nesúťažiacich)?
Pre verejnosť bude pripravený program, ktorý sa ešte pripravuje a návštevníkom bude včas oznámený prostredníctvom sociálnych sietí.
Aký máte Vy vzťah k vareniu? Patrí lečo medzi Vaše obľúbené jedlá?
Môj vzťah k vareniu je kladný. Sám rád experimentujem v kuchyni, niekedy som úspešný, inokedy musím svoj pokus zmiesť zo stola. Najradšej varím mäsité jedlá a ešte radšej sa venujem záhradnej kuchyni, napr. grilovaniu, príprave šalátov z čerstvej zeleniny a podobne.
Máte nejaký svoj špeciálny recept na lečo?
Tak ako každý iný, mám aj ja svoj tajný recept na prípravu leča. Základ je pochopiteľne v kvalitných surovinách (domácich produktoch), potom prístup k príprave a dbanie na postup realizácie.
Diskusia k článku
Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.
Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.