Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Spravodajstvo

Obchvat Šale – v hre sú dve alternatívy

Publikované Sala Online, 01.04.2021 - 18:19
Obchvat sa stal v Šali opäť horúcou témou po tom, čo médiami prebehla informácia, že výstavba obchvatu Šale sa odsúva.
 
Verejné obstarávanie na dodávateľa výstavby dlho očakávaného šalianskeho obchvatu sa začalo ešte v roku 2019, stavebné povolenie bolo vydané v auguste 2020.Nečakané rozhodnutie prišlo koncom februára, keď ho výbor, ktorý rozhoduje o operačnom programe, vyradil z kľúčového programu.
 
Vedenie mesta sa rozhodlo postupovať aj formou oficiálnych rokovaní. Minister Andrej Doležal mal prísť aj osobne do Šale. Zúćastniť sa mal ostatného zasadnutia mestského zastupiteľstva. Návšteva sa napokon odložila. Minister prišiel do Šale včera.
 
Informovať o aktuálnom stave šalianskeho obchvatu prišiel spolu s generálnou riaditeľkou SSC Martinou Tvrdoňovou a štátnym tajomníkom Ministerstva dopravy a výstavby SR Jaroslavom Kmeťom.
 
 
Minister Andrej Doležal prišiel do Šale s návrhom zrušiť verejné obstarávanie a začať úplne nanovo s celým projektom. Problémom je, že do dnešného dňa ešte stále nie je právoplatné stavebné povolenie na úsek 0 až 3 kilometre. ,,Nemôžeme začať realizovať stavbu od 3 do 12 kilometrov, keďže projekt je vo verejnom obstarávaní ako celok. Momentálne tak hľadáme tú najlepšiu alternatívu, aby sa začal obchvat stavať čo najskôr,“ vyjadril sa minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal.
 
S návrhom ministra, aby sa zrušilo verejné obstarávanie a začalo opäť od začiatku poslanci nesúhlasili. To viedlo k vážnej diskusii medzi ministrom Andrejom Doležalom, generálnou riaditeľkou Slovenskej správy ciest Martinou Tvrdoňovou a šalianskymi poslancami. Šalianski poslanci trvali na tom, aby ako prvá bola preferovaná pôvodná alternatíva, teda vyhlásenie víťaza a realizovanie stavby a aby sa k riešeniu ministra dopravy a výstavby pristúpilo až po vyčerpaní všetkých možností.
 
Výsledkom celej diskusie nakoniec bolo, že minister pristúpil k tomu, aby sa pokračovalo v pôvodnom pláne s tým, že si to bude vyžadovať súčinnosť štátnych orgánov aj samosprávy.
 
Štát aj mesto sa pokúsia do troch mesiacov napomôcť k tomu, aby bolo získané stavebné povolenie aj na úsek 0 až 3 kilometre. Slovenská správa ciest potom môže vyhlásiť víťaza verejného obstarávania a podľa slov ministra môže byť obchvat financovaný z pôvodných zdrojov.
 
Ak sa nepodarí získať stavebné povolenie na úsek 0 až 3 kilometre, musí byť vyhlásené nové verejné obstarávanie. Projekt by bol rozdelený na dve časti tak, aby sa samostatne stavala tá časť, ktorá už má vydané stavebné povolenie a samostatne by sa potom súťažila tá časť, ktorá v tejto chvíli nemá stavebné povolenie. ,,Treba skoordinovať štátne orgány v tom, aby sme tu nečakali mesiace na vydanie nejakých stanovísk. Pokúsime sa sprostredkovať kontakt s vlastníkom územia, ktorý zdržiava proces a pokúsime sa hľadať riešenie, aby sa uvoľnil proces vydávania stavebného povolenia. Do dnešnej chvíle mesto neustále robilo všetko preto, aby sa už obchvat začal stavať. Tak ako sú rozhorčení občania, tak aj my, a preto si stojíme za tým, aby sa urobilo ešte teraz všetko preto, nech je vydané právoplatné stavebné povolenie aj na úsek 0 až 3 kilometre,“ povedal primátor Šale Jozef Belický.
 
Andrej Doležal sa s vedením mesta Šaľa stretne opäť 30. júna 2021, kedy sa rozhodne, či sa pôjde podľa pôvodného plánu, alebo podľa nového, v závislosti od toho, či sa do 30. júna podarí získať právoplatné stavebné povolenie na úsek 0 až 3 kilometre.
 
 
Zdroj: Mesto Šaľa
Foto: Mesto Šaľa

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?