Spravodajstvo
Vykonali kontroly na vianočných trhoch, Nitriansky kraj bol bez pochybení
Publikované Sala Online, 23.12.2018 - 17:27„Hygienické kontroly majú svoje opodstatnenie. Každý rok podávané pokrmy na vianočných trhoch nielen skontrolujeme, ale každoročne usmerníme a upozorníme prevádzkovateľov na dodržiavanie hygienických požiadaviek vyplývajúcich z platnej legislatívy, čím chránime zdravie občanov pred možnými alimentárnymi ochoreniami. Organizátori vianočných trhov s nami ochotne spolupracujú, za čo im patrí poďakovanie,“ povedal hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.
Kontrolou prešli stovky zariadení
Najvyššie percento zariadení so zistenými nedostatkami bolo v Trenčianskom kraji (nedostatky v 5 zariadeniach zo skontrolovaných 24, čo je 21%) a v Trnavskom kraji (nedostatky v 11 zariadeniach zo skontrolovaných 60, čo je 18%). Naopak, v Banskobystrickom kraji sa pochybenia zistili len v 1 zariadení zo skontrolovaných 51 zariadení a v Žilinskom kraji sa zistili len v 2 zariadeniach zo skontrolovaných 73 zariadení.
Vyberáme z nedostatkov zistených priamo na mieste:
- potraviny neznámeho pôvodu, bez nadobúdacích dokladov a bez označenia (napr. syr tehla, klobása, bryndza, bravčová krkovica, kuracie prsia)
- príprava pokrmov v nevyhovujúcich podmienkach, nevhodná manipulácia s hotovými výrobkami (balenie do nevhodného obalového materiálu – kancelársky papier), nedodržanie chladiaceho reťazca v prípade potravín vyžadujúcich chladiarenské skladovanie
- skladovanie potravín, polotovarov priamo na podlahe, pokrmy nechránené pred kontamináciou – neprekryté výdajné pulty a grily
- potraviny a suroviny určené na prípravu občerstvenia po dátume spotreby (kapustová a pečienková plnka do lokší, polotovar strúhané zemiaky, marinovaná bravčová krkovica, kuracie prsia)
- nepreukázanie sa dokladom o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažnej činnosti u 6 zamestnancov a zdravotnej spôsobilosti u 5 zamestnancov,
- v 3 prípadoch nepredložené právoplatné rozhodnutie orgánu verejného zdravotníctva k uvedeniu priestorov zariadenístánkového alebo ambulantného predaja potravín, pokrmov a nápojov do prevádzky
- nevyhovujúca prevádzková hygiena a zlý technický stav 2 mobilných prívesov na ambulantný predaj pokrmov rýchleho občerstvenia, v 3 kontrolovaných stánkoch nebola zabezpečená možnosť umývania rúk zamestnancov a pracovných pomôcok (nebola zabezpečená tečúca pitná studená a teplá voda)
- nedodržanie osobnej hygieny 3 zamestnancov manipulujúcich s potravinami a pokrmami, 2 zamestnanci bez vhodného pracovného odevu, chýbajúce základné hygienické prostriedky v stánku
Diskusia k článku
Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.
Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.