Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

SalaOnline pre ženy

Medovníky – symbol Vianoc

Publikované Sala Online, 02.12.2017 - 20:17
Sviatky Vianoc sa spájajú s množstvom tradícií a jedna z nich je aj pečenie medovníkov. Medovníčky patria k typickým dobrotám, ktoré zdobia naše stoly počas najkrajších sviatkov v roku.
 
Medovník v jeho dávnej podobe poznali už v starom Egypte a v Ríme. Zdokonalená výroba pečiva z ražnej múky, medu a korenín sa postupne rozvinula v samostatné remeslo. Keď v stredoveku vznikli na našom území cechy, medovnikári sa odlúčili od pekárov, výrobcov chleba.
 
O výrazný pokrok a zdokonalovanie sa vo výrobe medovníkového cesta sa postaralo práve medovnikárstvo. U nás existujú prvé zmienky o tomto remesle zo 14. storočia. V minulosti medovníky často doslova zachraňovali životy. Vďake dlhej trvanlivosti tohto pečiva ich zvykli piecť mnísi, odkladali ich na horšie časy a potom ich rozdávali tým najchudobnejším.
 
Medovníkom sa mohol nazývať iba koláčik, ktorý obsahoval aspoň 50% medu. Zvyšok tvorila múka a nepridával sa žiaden cukor. Vďaka svojmu zloženiu majú tieto vianočné dobroty dlhšiu trvanlivosť ako akékoľvek iné pečivo. Časom nadobudli nespočetne veľa podôb a chutí.
 
Recepty na základné - klasické medovníčky pozostávajú z vajec, medu, cukru, medovníkového korenia, múky a kypridla. Ďalším druhom sú medovníčky dochutené, pri ktorých sa do základného cesta pridávajú ďalšie prísady. Napríklad tuk, orechy, mlieko, smotana, kandizované ovocie, lekvár, atď.
 
Ako upiecť chutné a mäkké medovníčky je dilema pre mnohé gazdinky v tomto predvianočnom období. Množstvo tipov a rád nájdete aj na internete. My sme ich zhrnuli do týchto bodov:
 
Zloženie
Do medovníkov sa dáva iba med, veľa medu. Do medovníkov môžete použiť tmavý, svetlý alebo aj zmiešaný med. Tmavé medy sú lesné a bývajú aromatickejšie. Prejaví sa to v chuti i vôni medovníkov. Dôležitá je však konzistencia medu. Ak chcete, aby sa vám medovníky vydarili, dôležitá je konzistencia medu, ktorý musí byť tekutý. Stuhnutý med rozpustíte tak, že ho ponoríte do vodného kúpeľa a pri 40 °C necháte prirodzene rozpustiť. Na  medovníky používame hladkú múku, najideálnejšia je nie úplne čerstvá.  Hotové cesto je potrebné dobre prikryť  a nechať zopár hodín odležať.
 
Pečenie
Takisto aj od správne vyhriatej rúry záleží, či sa nám medové dobroty vydaria. Pečieme pri teplote 180-200 stupňov, aj keď univerzálna teplota pečenia sa pri rôznych typoch rúr nedá exaktne definovať. Platí však jeden trik, dať vopred upiecť zopár kúskov na skúšku. Ak sú medovníky skutočne dobre upečené, mali by mať krásnu zlatohnedú farbu. Ešte teplé ich potierame rozšľahaným vajíčkom, aby boli pekné lesklé.
 
Zdobenie
Najjednoduchším spôsobom je zdobenie bielkovou polevou z igelitového vrecka, na konci ktorého urobíte malú dierku. Ak nechcete použiť igelitové vrecko, môžete si kúpiť  špeciálne cukrárenské vrecúško určené na zdobenie. Základ je spraviť si dobrú polevu. Čo sa týka tvarov, treba začať jednoduchšími, ako sú bodky, čiarky, kvetinky. Zdobenie potrebuje len cvik a pokus – omyl.
 
Uskladnenie
Medovníčky sú pečivom, ktoré pri správnom uskladnení vydrží dlho chutné a voňavé., Klasické medovníčky môžeme skladovať dlhšie, aj 3-4 mesiace, Medovník potrebuje vlhkosť zo vzduchu, aby zmäkol. Ideálna je špajza s otvoreným oknom, v ktorej vlhkosť je podstatne vyššia ako v prekúrenej kuchyni. Na zmäknutie potrebujú minimálne 2-3 dni. Medovníky je vhodné dať do uzatvárateľných plechových nádob s tým, že sa medzi ne vloží nakrájané jablko. Zaručený je tak optimálny prísun vlhkosti, ktorú medovníky absorbujú z jablka.
 
Pečenie medovníkov patrí medzi tradície adventného obdobia a pre mnohé gazdinky znamená aj oddych a relax v tomto predvianočnom zhone. Ak máte váš obľúbený recept alebo trik na chutné medovníky, budeme radi ak sa s ním podelíte aj s ostatnými čitateľkami. Vaše recepty a tipy posielajte na mail redakcia@salaonline.sk, alebo do komentára k príslušnému statusu na facebooku a jednu z vás odmeníme týmto darčekovým balíkom (kniha receptov - Cestoviny, Kalendár na rok 2018, sviečka, vianočné servítky)
 

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?