Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

SalaOnline pre ženy

Ochráňte svojho škôlkara

Publikované Sala Online, 06.09.2018 - 19:51
Najúčinnejšou prevenciou voči chorobám v škôlkach je dodržiavanie hygienických návykov, očkovanie a otužovanie detí. Dbajte aj na to, aby do kolektívu nechodili nedoliečené.

Malí škôlkari potrebujú na to, aby lepšie odolávali ochoreniam, viac času. ,, Majú inú bakteriálnu flóru ako dospelí a zároveň nedostatočne vyvinutý imunitný systém. Preto sú, pokiaľ ide o infekčné ochorenia, najrizikovejšou skupinou, “ vysvetľuje docentka MUDr. Jana Hamade, vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Upozorňuje aj na nežiaduci jav posledných rokov – stúpajúci počet nezaočkovaných detí v dôsledku rôznych antivakcinačných aktivít.  ,,Očkovanie je najúčinnejší prostriedok, ako znížiť počet ochorení v detskej populácii. Má význam aj pre neočkovaných jedincov v podobe nepriameho efektu. Ak sa podarí v populácii dosiahnuť vysoké percento zaočkovanosti, preruší sa tým šírenie infekcie medzi očkovanými a tým sa výrazne znižuje riziko prenosu infekcie aj na neočkovaných jedincov. Ide o tzv. kolektívnu imunitu,“ zdôrazňuje. ,, Malé deti je veľmi ťažké uchrániť pred chorobami, pretože sú zvedavé a stále na niečo siahajú, takže v kolektíve sa infekčné ochorenia rozšíria veľmi ľahko. Po nástupe do škôlky si musí detský organizmus na bakteriálnu flóru v danom kolektíve zvyknúť a získať odolnosť voči určitým patogénom. Postupne priebeh ochorení nie je taký závažný a počet chorých detí klesá,“ dodáva docentka Jana Hamade.


Základ je hygiena
Prvý predpoklad zabránenia vzniku a šíreniu prenosných ochorení v kolektíve detí je dodržiavanie vysokého hygienického štandardu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa až 80 % infekcií šíri špinavými rukami. Sú živnou pôdou napríklad pre hepatitídu typu A, salmonelózu, aj rôzne hnačkové a respiračné ochorenia. ,, Baktérie sú všade okolo nás a mydlo s vodou doslova chránia zdravie. Preto už malé deti veďte k hygienickým zručnostiam a návykom a tiež k primeranému otužovaniu,“ radí odborníčka.


Ranný filter nepustí
Ochranu zdravia detí v rámci ich pobytu v materskej škole upravuje legislatívne na úseku verejného zdravotníctva zákon č.355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.  Podľa neho
môže byť v predškolskom zariadení umiestnené len dieťa, ktoré neprejavuje príznaky prenosného ochorenia. ,,Na zabezpečenie tejto povinnosti sa robí tzv. ranný filter,“ hovorí docentka Jana Hamade. Fyzické osoby – podnikatelia i právnické osoby, ktoré prevádzkujú predškolské zariadenie musia zabezpečiť, aby každý deň zodpovedná osoba zisťovala, či zdravotný stav dieťaťa umožňuje jeho prijatie. ,,Rovnako musia zabezpečiť, aby zodpovedná osoba prijala dieťa podozrivé z ochorenia iba na základe vyšetrenia jeho zdravotného stavu príslušným ošetrujúcim lekárom. Ak sa počas dňa u dieťaťa prejavia príznaky akútneho prenosného ochorenia, je povinná ho od ostatných izolovať, zabezpečiť nad ním dočasný dohľad a okamžite informovať zákonného zástupcu,“ zdôrazňuje docentka Jana Hamade. Kontrola dodržiavania zákonom ustanovených povinností je v kompetencii orgánov verejného zdravotníctva. 


Čo potrápi deti najčastejšie
-     Pomerne často sa u škôlkarov vyskytujú zápaly slizníc horných dýchacích ciest. Väčšinou ide o banálne ochorenie nosohltana, ktoré sa však v detskom veku môže skomplikovať rozšírením infekcie do stredného ucha, prinosových dutín, hrtanu a priedušiek, prípadne do pľúc. Vzácne môžu byť príznaky kataru horných dýchacích ciest prvými príznakmi zápalu mozgových blán.
-     Pôvodcami ochorení bývajú vírusy, alebo baktérie a nákaza sa obvykle šíri kvapôčkovou infekciou. O spôsobe liečby rozhoduje vždy pediater, ktorý rozlíši, o aké ochorenie ide. V prípade vírusových ochorení stačí symptomatická liečba - podávanie čajov, vitamínov a liekov proti horúčke. Pri bakteriálnych ochoreniach je nevyhnutná antibiotická liečba.
 
V oboch prípadoch však dieťa musí odpočívať na lôžku a do kolektívu sa vrátiť až po úplnom vyliečení. Príliš skorý návrat nedoliečeného dieťaťa do materskej školy predlžuje jeho rekonvalescenciu a zároveň zvyšuje riziko nakazenia ostatných detí.


Pozor na vyrážky
Druhou častou skupinou ochorení v detských kolektívoch sú ochorenia spojené s kožnými vyrážkami
-     Šarlach je streptokoková angína sprevádzaná drobnou škvrnitou splývavou vyrážkou na koži. Exantém (svetločervené pupence, pľuzgieriky naplnené čírou i skalenou tekutinou aj prasknuté a chrasty) sa začína na vnútorných plochách stehien a predlaktia, v podbrušku a zvykne sa rozšíriť po celom tele, aj na tvár. Typický príznak je malinový jazyk. Ku koncu ochorenia sa olupuje koža, najmä na dlaniach a prstoch.
-     Ovčie kiahne sú vysoko nákazlivé horúčkovité ochorenie, s pľuzgierikovou vyrážkou, postihujúcou celé telo, najmä však tvár a vlasatú časť hlavy. Vysieva sa v opakovaných vlnách. 
-     Osýpky sazačínajú  nádchou, kašľom, zápalom spojiviek a svetloplachosťou. Zvyšuje sa teplota a na vnútornej strane sliznice líc vznikajú tzv. Koplikove škvrny – žltobiele škvrnky s červeným okrajom. Na vrchole teploty sa objavuje splývavá  vyrážka, najprv za ušami, potom  na tvári, trupe, končatinách, s generalizáciou do štyroch dní. Obávanými komplikáciami sú zápal pľúc a  poškodenie centrálneho nervového systému. 


Vši milujú hrebene aj čiapky

Pedikulóza – zavšivavenie,
 je prenosné parazitárne ochorenie, ktoré spôsobuje parazit -  voš detská, hlavová. Vyvoláva nepríjemné svrbenie vlasovej pokožky hlavy a dieťa si škriabaním môže vytvoriť ranky.  Ak sa sekundárne infikujú, vzniká hnisavé ochorenie kože (impetigo), pri ktorom môže dôjsť i k zdureniu regionálnych uzlín, hlavne za ušnými lalôčkami a na krku.
Voš detská sa šíri hlavne pri priamom kontakte, predovšetkým v kolektívoch malých detí, alebo pri vymieňaní  rôznych osobných predmetov -  hrebeňov, čiapok, uterákov, šálov, alebo odevov.
 

Zdroj: Odbor hygieny detí a mládeže a Referát komunikačný Úradu verejného zdravotníctva

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?