Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

SalaOnline pre ženy

V lete treba dbať na správne uskladnenie potravín

Publikované Sala Online, 23.07.2019 - 19:17

V lete treba dbať na správne uskladnenie potravín

V letnom horúcom počasí je podľa odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici veľmi dôležité skladovanie potravín a pokrmov. Ak ich skladujeme pri vyššej teplote, dochádza v nich k množeniu mikroorganizmov, kazeniu a v prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je aj vysoké riziko vzniku alimentárnych ochorení.
 
Jedným z najčastejších pôvodcov alimentárnych ochorení u nás sú salmonely. K potravinám, v ktorých sa najčastejšie vyskytujú, sa radí hlavne hydina, vajcia, lahôdkarské výrobky vrátane cukrárskych, ale aj mliečne a mäsové výrobky či zmrzlina. "Po požití potraviny alebo pokrmu, v ktorom sa pomnožili mikroorganizmy, dochádza k vzniku ochorenia často už po šiestich až 12 hodinách," vysvetlila Ivana Sedliačiková z RÚVZ v Banskej Bystrici.
 
Osvojte si zásady pre bezpečnejšie potraviny.
 
Pomôžu vám minimalizovať riziko alimentárnych nákaz.

1.
  Čistota
-     Pred prípravou i počas prípravy jedál si umývajte ruky, rovnako aj po použití toalety
-     Dôkladne umývajte všetky plochy a zariadenia, ktoré pri varení používate
-     Ochráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami

2.
  Oddeľovanie surovín 
-    Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných  mikroorganizmov na ostatné potraviny počas prípravy jedál
-     Používajte zvlášť nože a pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené hotové jedlá
-     Hotové jedlá uskladňujte v obaloch, zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami
 
3.  Dôkladné varenie
-     Potraviny varte dôkladne,najmä mäso, hydinu a morské živočíchy
-     Polievky a vývary priveďte do varu, skontrolujte, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov Celzia, pri mäsových jedlách má byť šťava číra, nie ružová
-     Uvarené jedlo dôkladne prihrievajte, aby ste dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov v strede jedla
 
4.  Bezpečné skladovanie
-     Uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote viac ako dve hodiny
-     Všetky uvarené a rýchlo skaze podliehajúce potraviny rýchlo schlaďte, napríklad  premiešaním v nádobe so studenou vodou a následne umiestnite v chladničke, najlepšie pod 5 stupňov Celzia
-     Hotové jedlá neskladujte ani v chladničke príliš dlho
-     Pred servírovaním udržujte jedlo horúce – má mať teplotu viac ako 60 stupňov Celzia
-     Potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, uprednostnite rozmrazovanie v chladničke  
 
5.  Bezpečná voda a suroviny
-     Používajte len pitnú vodu
-     Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny
-     Uprednostnite potraviny vyrobené bezpečnými postupmi, napríklad pasterizované mlieko
-     Dôkladne umývajte pod tečúcou pitnou vodou ovocie a zeleninu
-     Nepoužívajte potraviny po uplynutí dátumu trvanlivosti
 
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR
Foto: pixabay.com
 

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

Pošty sú otvorené v pôvodnom režime

Publikované Sala Online, 11.05.2021 - 19:14Pošty sú otvorené v pôvodnom režime

Pobočky Slovenskej pošty sú od včerajšieho dňa, 10. mája, otvorené podľa pôvodných otváracích hodín. Rušia sa aj pravidelné obedné...

Pfizer a Moderna pre ľudí 45+. Sprievod musí byť registrovaný.

Publikované Sala Online, 09.05.2021 - 11:50

Na  očkovanie vakcínami Pfizer a Moderna sa môžu hlásiť už aj ľudia od 45 rokov.   Naďalej však platí, že termíny očkovania budú po otvorení kapa...

Vo väčšine okresov platí už len večerný zákaz vychádzania

Publikované Sala Online, 05.05.2021 - 12:59

Opatrenia proti pandémii sa od pondelka, 3. mája,  zmiernili. Prísnejšie pravidlá stále platia  v desiatich bordových okresoch. V nich stále plat...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Žiaci ZŠ J. C. Hronského vytvorili mamám desiatky rozličných darčekov

Publikované Sala Online, 11.05.2021 - 19:20Žiaci ZŠ J. C. Hronského vytvorili mamám desiatky rozličných darčekov

Krabičky lásky, fľaše priania, špeciálne listy, srdiečka či krabičky potešili mamy žiakov zo Základnej školy Jozefa Cígera Hronské...

V Šali chystajú mobilný zber použitých kuchynských olejov

Publikované Sala Online, 30.04.2021 - 19:42

Použitý olej by sa nemal vylievať do výlevky ani vyhadzovať do bežného komunálneho odpadu. Olej...

Od 12. apríla sa plošne otvára prvý stupeň a materské školy pre deti všetkých rodičov

Publikované Sala Online, 08.04.2021 - 16:50

Materské školy a prvý stupeň základných škôl budú otvorené pre deti všetkých rodičov. Spolu s nimi s...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V sobotu obchody zatvorené, od nedele sa rušia hodiny pre seniorov

Publikované Sala Online, 07.05.2021 - 17:16V sobotu obchody zatvorené, od nedele sa rušia hodiny pre seniorov

Obchody na Slovensku budú v sobotu 8. mája zatvorené.   Ide o druhú sobotu za sebou. Dôvodom je štátny sviatok, De...

Požiadať o dotáciu od mesta môžete do konca mája

Publikované Sala Online, 04.05.2021 - 19:21

Pôsobíte v Šali v oblasti športu či kultúry? Využite možnosť požiadať o poskytnutie d...

Okresný úrad od utorka v normálnom režime

Publikované Sala Online, 19.04.2021 - 16:52

Na základe aktuálnych rozhodnutí vlády z dôvodu pandemickej situácie klientske centrá a ostatné prac...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?



Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Súhlasím Viac informácií

>