Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

SalaOnline pre ženy

V lete treba dbať na správne uskladnenie potravín

Publikované Sala Online, 23.07.2019 - 19:17

V lete treba dbať na správne uskladnenie potravín

V letnom horúcom počasí je podľa odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici veľmi dôležité skladovanie potravín a pokrmov. Ak ich skladujeme pri vyššej teplote, dochádza v nich k množeniu mikroorganizmov, kazeniu a v prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je aj vysoké riziko vzniku alimentárnych ochorení.
 
Jedným z najčastejších pôvodcov alimentárnych ochorení u nás sú salmonely. K potravinám, v ktorých sa najčastejšie vyskytujú, sa radí hlavne hydina, vajcia, lahôdkarské výrobky vrátane cukrárskych, ale aj mliečne a mäsové výrobky či zmrzlina. "Po požití potraviny alebo pokrmu, v ktorom sa pomnožili mikroorganizmy, dochádza k vzniku ochorenia často už po šiestich až 12 hodinách," vysvetlila Ivana Sedliačiková z RÚVZ v Banskej Bystrici.
 
Osvojte si zásady pre bezpečnejšie potraviny.
 
Pomôžu vám minimalizovať riziko alimentárnych nákaz.

1.
  Čistota
-     Pred prípravou i počas prípravy jedál si umývajte ruky, rovnako aj po použití toalety
-     Dôkladne umývajte všetky plochy a zariadenia, ktoré pri varení používate
-     Ochráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami

2.
  Oddeľovanie surovín 
-    Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných  mikroorganizmov na ostatné potraviny počas prípravy jedál
-     Používajte zvlášť nože a pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené hotové jedlá
-     Hotové jedlá uskladňujte v obaloch, zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami
 
3.  Dôkladné varenie
-     Potraviny varte dôkladne,najmä mäso, hydinu a morské živočíchy
-     Polievky a vývary priveďte do varu, skontrolujte, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov Celzia, pri mäsových jedlách má byť šťava číra, nie ružová
-     Uvarené jedlo dôkladne prihrievajte, aby ste dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov v strede jedla
 
4.  Bezpečné skladovanie
-     Uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote viac ako dve hodiny
-     Všetky uvarené a rýchlo skaze podliehajúce potraviny rýchlo schlaďte, napríklad  premiešaním v nádobe so studenou vodou a následne umiestnite v chladničke, najlepšie pod 5 stupňov Celzia
-     Hotové jedlá neskladujte ani v chladničke príliš dlho
-     Pred servírovaním udržujte jedlo horúce – má mať teplotu viac ako 60 stupňov Celzia
-     Potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, uprednostnite rozmrazovanie v chladničke  
 
5.  Bezpečná voda a suroviny
-     Používajte len pitnú vodu
-     Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny
-     Uprednostnite potraviny vyrobené bezpečnými postupmi, napríklad pasterizované mlieko
-     Dôkladne umývajte pod tečúcou pitnou vodou ovocie a zeleninu
-     Nepoužívajte potraviny po uplynutí dátumu trvanlivosti
 
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR
Foto: pixabay.com
 

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

Rezort vnútra varuje seniorov pred podomovými podvodníkmi s testami na COVID-19

Publikované Sala Online, 03.04.2020 - 10:30Rezort vnútra varuje seniorov pred podomovými podvodníkmi s testami na COVID-19

Ministerstvo vnútra (MV) SR varuje seniorov pred podvodníkmi, ktorí ich môžu oslovovať s ponukami aj na meranie tlaku alebo testov...

Sociálna poisťovňa uzná 14-dňové ošetrovné

Publikované Sala Online, 13.03.2020 - 16:49

Pri uzavretí školských/predškolských zariadení z rozhodnutia zriaďovateľa zákon č. 461/2003 Zb. o sociálnom poistení pripúšťa vyplácanie dávky ošetrovné maximál...

Zber bioodpadu už začiatkom marca

Publikované Sala Online, 24.02.2020 - 18:09

Mestský úrad v Šali stanovil dátum začiatku zberu biologického odpadu.   Tak ako boli obyvatelia mesta zvyknutí, vývoz bioodpadu spred rodinných domov sa b...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Vyhrajte rodinné vstupenky na Vianočný festival pre deti a balík darčekov k tomu

Publikované Sala Online, 02.12.2019 - 09:53Vyhrajte rodinné vstupenky na Vianočný festival pre deti a balík darčekov k tomu

Vianočný festival sa uskutoční 8. decembra v Dome kultúry v Šali. Začne o 15.00 hodine.   Deti sa môžu tešiť ...

V lete treba dbať na správne uskladnenie potravín

Publikované Sala Online, 23.07.2019 - 19:17

V letnom horúcom počasí je podľa odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej B...

Poctivé veľkonočné pečenie s múkou Babičkina voľba

Publikované Sala Online, 17.04.2019 - 17:22

K Veľkej noci patrí rovnako ako k Vianociam celý rad tradičného pečiva, bez ktorého si ju nevieme pr...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

Vyhrajte dve vstupenky na divadelnú komédiu PANIKÁRI

Publikované Sala Online, 01.02.2020 - 11:14Vyhrajte dve vstupenky na divadelnú komédiu PANIKÁRI

Súčasná komédia s pesničkami, akú ste ešte nevideli!   Divadlo komédie už začiatkom februára budúceho roku uvedie na šaliansk...

Voľby 2019: Skontrolujte si občianske preukazy

Publikované Sala Online, 27.01.2020 - 18:32

Ministerstvo vnútra SR v súvislosti s blížiacimi sa parlamentnými voľbami upozorňuje občan...

Vyhrajte 2 vstupenky na obľúbený Retro diskoples v Šali

Publikované Sala Online, 22.01.2020 - 10:25

Aj tento rok,  15. februára sa koná obľúbený Retro diskoples v Dome kultúry v Šali, na kto...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Obľúbené kúpaliská Šaľanov. Ktoré je to vaše?



Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Súhlasím Viac informácií