Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Šaliansky magazín

Poznáte družobné mestá Šale?

Publikované Sala Online, 08.06.2016 - 12:33
Už o dva týždne sa budú v Šali konať Šalianske slávnosti spojené s Jarmokom tradičných remesiel. Vystúpenia rôznych umeleckých zoskupení z družobných miest Šale sú pravidelnou súčasťou kultúrneho programu slávností. Poznáte partnerské mestá Šale?
 
Šaľa má najdlhšiu družbu s fínskym mestom Kuhmo a s českým mestom Telč. Prvá návšteva predstaviteľov Telča v Šali sa uskutočnila 11. júla 1984. Na záver návštevy podpísali predstavitelia Šale a Telča spoločný protokol o uzavretí družby. Telč patrí k najkrajším českým mestským pamiatkovým rezerváciám. Je to jedinečne zachovaný architektonický komplex hlavne renesančných stavieb, ktorému dominuje nádherný renesančný zámok a námestie. Snaha uchovať zverené dedičstvo a podporiť rozvoj cestovného ruchu patrí k prioritám súčasnosti. Tieto aktivity podporilo v roku 1992 zaradenie Telča do prestížneho Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.
 
Družobné styky s Fínskom sa datujú už od roku 1970, vzájomnou zmluvou boli upevnené 18. augusta 1977. Vzťahy medzi Šaľou a Kuhmom boli v minulosti intenzívne a vzájomné návštevy sa konali pravidelne každý rok. V ostatných rokoch sú už návštevy aj vzhľadom na veľkú vzdialenosť medzi mestami obmedzené. Mesto Kuhmo leží v severofínskej provincii Kainuu na severnej fínskej hranici. Rozloha Mesta Kuhmo je 5 500 km2, avšak počet obyvateľov je iba 13 000. K mestu patria rozsiahle lesné plochy a viac ako 600 jazier. Kuhmo je známe kvôli svojej Kalevala Village, nedotknutej prírode ako aj možnostiam a zariadeniam pre dovolenku.
 
Partnerské mesto Oroszlány v Maďarsku sa nachádza v kraji Komárom - Esztergom.  Na svahoch bohatého pohoria Véres postavené mesto Oroszlány a jeho okolie je už od pradávna ľuďmi osídlené miesto. Meno mesta je s veľkou pravdepodobnosťou odvodené od leva (maď. oroszlán) - zvieraťa na erbe rodu Csákovcov. Mesto a jeho okolie ponúkajú mnohoraké možnosti na poli kultúry a športu. Z darov a príspevkov rodu Eszterházyovcov sa v bezprostrednej blízkosti mesta vybudoval jedinečný komplex kultúrnych pamiatok v strednej Európe pod názvom „Majki kamalduli remeteség“. V tomto komplexe budov fungujúce múzeum, obnovené žaláre a zachovaný kaštieľ priťahujú návštevníkov. Mesto Oroszlány bolo kedysi sídlo obývané Slovákmi a aj v súčasnosti mnohí obyvatelia rozprávajú po slovensky.
 
Partnerské mesto Konskie leží v severnej časti vojvodstva Swietokrzyskie a patrí do okresu – poviatu Konecki. Mesto Konskie je mesto s 250 ročnou tradíciou lokalizované v borovicových lesoch. Pýchou regiónu Konskie je Sielpia, situovaná v malebnom lese na brehoch 57 hektárovej vodnej nádrže. Je tu viacero rekreačných zariadení ponúkajúcich celoročné služby. V meste Konskie a jeho okolí sa nachádza mnoho kultúrnych pamiatok. K najznámejším patrí  Palácový komplex postavený v 2. polovici 18. storočí Jánom Malachowskim, farský kostol zasvätený svätému Adalbertovi ( Wojciech ) a Nikolausovi ( Mikolaj ), ktorý bol postavený v rokoch 1492 – 1500 ako aj cenné kultúrne pomníky bývalého priemyslu.
 
Partnerské mesto Mogiľov - Podoľskij v Ukrajine je mesto s 450 - ročnou tradíciou. Nachádza sa vo vinárenskom regióne s bohatou prírodou a stredovekou architektúrou. V roku 1995 bolo zaradené do ligy historických miest Ukrajiny. Je administratívnym centrom s polohou v doline rieky Dnester, obkolesené vysokými horami. Mesto sa stále rozvíja. V posledných rokoch bolo realizovaných veľa investičných akcií spĺňajúcich podmienky Európskej únie najmä v oblasti technickej infraštruktúry mesta. Malebný charakter mesta a bohatstvo regiónu na liečivé vody priťahuje kúpeľných turistov, ktorí sa zotavujú v sanatóriách a hoteloch v meste.
 
Foto: predstavitelia družobných miest na Šalianskych slávnostiach 2015
 
zdroj: kronika mesta Šaľa, sala.sk, internet

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?