Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Šaliansky magazín

Udelili ocenenia Tvorivý čin roka

Publikované Sala Online, 27.01.2020 - 18:25
V šalianskom dome kultúry sa uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie prestížnej ankety Tvorivý čin roka. Anketu každý rok vyhlasuje Komisia kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali.
 
Za rok 2019 boli slávnostne ocenení jednotlivci i kolektívy v kategóriách fotografia, divadlo, knižná tvorba a publicistika a folklór. Každoročne komisia odovzdá aj ocenenie za dlhoročnú aktívnu prácu v oblasti umenia. Nebolo tomu inak ani tento rok.
 
Slávnostný večer otvorila viceprimátorka Šale Danica Lehocká a predseda Komisie kultúry a cestovného ruchu pri MsZ v Šali Peter Hlavatý, ktorí následne ocenili jednotlivých laureátov.
 
1.      kategória: Etnografia (folklór)
 
Tanečníci, ktorí boli ocenení v  kategórii folklór sú dlhoročnými členmi Folklórneho súboru Šaľan. Cenu v tejto kategórii získala Katarína Valová a Aurel Keszely. Podľa ich slov tancujú preto, lebo folklór, spev a tanec napĺňa ich srdcia radosťou. Na súťaž ľudových tancov Šaffova ostroha sa prihlásili s tancami z oblasti Veľké Zálužie. Krajské kolo sa konalo v Jure nad Hronom odkiaľ postúpili do celoštátneho kola vo Vranove nad Topľou. Tam si vytancovali strieborné pásmo.
 
Ďalším oceneným v tejto kategórii sa stal spoluzakladateľ a vedúci Folklórneho súboru Šaľan a Detského folklórneho súboru Šaľanček Roman Hatala. Za svoju existenciu tieto súbory vystupovali a prezentovali svoje umenie na vyše 100 rôznych kultúrno-spoločenských podujatiach doma ale aj v zahraničí (Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Ukrajina). V súčasnej dobe v súboroch pôsobí vyše 50 aktívnych tanečníkov. Ich prioritou je oživenie a uchovanie ľudových tancov, piesní, zvykov zo Šale a Matúšovej zemi ako aj z rôznych regiónov Slovenska, ktoré prezentujú v samostatnom celovečernom programe „Šalianske obyčaje“ a v projekte „Rok so šalským gazdom“
 
2.      kategória: Fotografia
V kategórii fotografia si prevzal ocenenie Juraj Cisár, ktorý už dlhodobo zachytáva objektívomkultúrne, športové a spoločenské udalosti v meste. V roku 2019 v Šali fotoobjektívom zachytil majstrovské zápasy hádzanárok, futbalistov, ale i podujatia k 30. výročiu Nežnej revolúcie či iné kultúrne podujatia.
 
3.      kategória: Knižná tvorba a publicistika
Mesto Šaľa v roku 2019 pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie vydalo publikáciu Nežná revolúcia v Šali – fakty a svedectvá. Iniciátorom a autorom tohto diela je Šaľan Miroslav Demín, ktorý si zaslúžil ocenenie v kategórii Knižná tvorba a publicistika. Miroslav Demín v minulosti spolupracoval so šalianskymi divadelnými súbormi Sen, LSD, Váh a Materinky. Momentálne je súčasťou Divadla ASI. Je aktívnym prispievateľom článkov z oblasti kultúry na stránkach mesta Šaľa a aktívne pracuje ako člen komisie kultúry. 
 
4.      kategória: Divadlo
V kategórii Divadlo si cenu odnieslo Divadlo ASI za iscenáciu Eli, Eli, lama sabachtani. Na hre sa autorsky podieľali Miroslav Demín, Roman Budai a Roman Budai ml. Okrem toho, že hru napísali, sami ju aj režírovali. V hre je veľmi presvedčivo a profesionálne spracovaná náročná téma holokaustu. Okrem vynikajúcich hereckých výkonov, ktoré vyvolávajú počas predstavenia zimomriavky je potrebné vyzdvihnúť skvelý výkon hudobníčok, ktoré sú súčasťou predstavenia a dotvárajú mrazivú atmosféru a samozrejme nemôžeme opomenúť ani výkony samotných divákov, ktorí sú zakomponovaní do predstavenia a vtiahnutí priamo do deja.
 
V tejto kategórii si cenu prevzalo aj Divadlo ŠOKDetský divadelný súbor Úsmev za muzikál Peter Pan. Tento rodinný, veselý a hravý muzikál, ktorý mal ako režisér pod palcom Viktor Vincze st., mal premiéru 22. septembra 2019. Na divadelných doskách sa stretli malí herci s veľkými, profesionáli s neprofesionálmi. V muzikáli sme tak mali možnosť vidieť Mareka Majeského, Michala Kubovčíka alebo Maja Labudu. Hudobne je muzikál obohatený skladbami z dielne Simi Martausovej a Valentína Kozaňáka.
 
 
5.      Mimoriadne ocenenie
Mimoriadne ocenenie za dlhodobú aktívnu prácu v oblasti umenia si prevzala Veronika Mondočková. Už ako osemročná žiačka základnej školy začala účinkovať v Detskom divadelnom súbore Úsmev a v Divadle ŠOK. Ako osemnásťročná sa už sama podieľala na príprave a realizácii mnohých predstavení. Obdivuhodné sú nielen jej herecké výkony, ale aj trpezlivosť a práca s nastupujúcimi mladými neprofesionálnymi hercami. Od roku 2006 je aj členkou Divadla Materinky. Obdivuhodná je jej trpezlivosť s mladými začínajúcimi členmi súboru pri vodení bábky, za čo je vysoko hodnotená v rámci celoštátnych súťaží a festivalov.
Cenu pre laureátov Tvorivého činu za rok 2019 vyrobili Šaľania Miroslav Regitko (výtvarný návrh), Petra Sudorová (keramika), Vojtech Halász (adjustáž) a Dušan Sloboda, ktorý do dreva vypálil text. Súčasťou tohto slávnostného podujatia bol aj bohatý program, v ktorom účinkovali Katarína Valová a Aurel Keszely z FS Šaľan, spevácka skupina Flowers, Detský folklórny súbor Šaľanček a spevom hostí okúzlili Veronika Mondočková a Hanka Nejedlíková. Program moderovala Miloslava Bartíková.
Všetkým laureátom gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.
 
 text a foto: Mesro Šaľa - Dajana Hanesová
 

 
 

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?