Medvedí cesnak je považovaný za zázrak prírody. Ide o bylinku výraznej vône a cesnakovej chuti.
Má široké využitie v kuchyni i pri liečbe mnohých ochorení.
V prírode sa objavuje skoro na jar, už v marci. Rastie zvyčajne do mája a zbierať ho môžete až do zakvitnutia.
V Šali ho v hojnom pošte nájdeme v lesoparku pri Váhu, kam ho chodia zbierať aj milovníci tejto byliny zo širokého okolia.
Medvedí cesnak už v lesoparku nazbierate, pri prechádzke ho určite neprehliadnete. Rastie v húfoch a na veľkých plochách.
Ak chceme medvedí cesnak skonzumovať do niekoľkých dní, najlepšie je ho uskladniť v chladničke. Ak ho chcete uchovať na dlhšie obdobie, skladovať ho môžete v mrazničke alebo si z neho vyrobiť pesto. Sušený stráca svoje účinky.
Medvedí cesnak má mnohé liečivé účinky, považuje sa za prírodné antibiotikum. Mimoriadne vhodný je počas jarných detoxikačných kúr, dokonale prečistí krv.
Pri akých zdravotných ťažkostiach pomáha?
- Má výraznú detoxikačnú vlastnosť
- Pomáha pri najrôznejších žalúdočných problémoch
- pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení
- pri liečbe bolestivých krčových žíl
- pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest
- posilňuje imunitu
- môže pomôcť vypudiť z tela aj hlísty
V kuchyni má široké využitie. Čerstvé listy medvedieho cesnaku len pokrájajte a pridávajte do teplých jedál alebo studených pokrmov. Pripraviť ho môžete napríklad aj podobne ako špenát. Nadrobno nasekané listy sú skvelé na maslovom chlebíku, prípadne ich pridajte do omáčok, mletého mäsa, do rybacích vývarov alebo do rôznych nátierok.
Na internete nájdete aj množstvo receptov na prípravu pesta.