Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

SalaOnline pre ženy

Ako v lete bezpečne skladovať potraviny?

Publikované Sala Online, 22.07.2022 - 17:48

Ako v lete bezpečne skladovať potraviny?

Obzvlášť v letnom období, ktoré sa spája s vyššími teplotami či cestovaním, môžete významne znížiť riziko ochorení z potravín dodržiavaním niekoľkých jednoduchých zásad. 



Päť kľúčov k bezpečnejším potravinám podľa odporúčaní WHO:

 

1. Udržiavajte čistotu

  • Umývajte si ruky pred manipuláciou s potravinami a často aj počas prípravy jedla.
  • Umývajte si ruky po použití toalety.
  • Umývajte a čistite všetky plochy a zariadenia používané na prípravu jedál.
  • Chráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami.

 
Prečo? Aj keď väčšina mikroorganizmov nespôsobuje choroby, nebezpečné mikroorganizmy môžeme nájsť v pôde, vode, u zvierat i u ľudí. Tieto mikroorganizmy sa prenášajú rukami, na utierkach a náradí, predovšetkým na doskách na krájanie a aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a vyvolať choroby spôsobené jedlom.

2. Oddeľujte surové potraviny a uvarené pokrmy

  • Oddeľte surové mäso, hydinu a morské živočíchy od ostatných potravín.
  • Používajte oddelené náradie a pomôcky, ako napr. nože a dosky na krájanie pre  manipuláciu so surovými potravinami.
  • Uskladňujte jedlo v nádobách - obaloch, aby ste zabránili kontaktu medzi surovinami a pripravenými jedlami.

Prečo? Surové potraviny, predovšetkým mäso, hydina a morské živočíchy, ako aj ich šťavy, môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa môžu prenášať na ostatné potraviny počas prípravy jedál a skladovania.

 

3. Buďte dôkladní pri varení a ohrievaní pokrmov

  • Potraviny dôkladne uvarte, predovšetkým mäso, hydinu a morské živočíchy.
  • Jedlá, ako sú napríklad polievky a vývary, priveďte do varu a presvedčte sa, či dosiahli teplotu aspoň 70 ˚C, u mäsa a hydiny sa presvedčte, či šťava je číra a nie ružová. Ideálne je používať teplomer.
  • Uvarené jedlá dôkladne prihrievajte.

 
Prečo? Správne varenie zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Štúdie preukázali, že varenie potravín pri teplote 70 ˚C môže pomôcť zaistiť ich bezpečnosť pre konzumáciu. Potraviny, ktoré vyžadujú zvláštnu pozornosť, sú mleté mäso, rolované pečené mäso, veľké kusy mäsa a celá hydina.

4. Skladujte potraviny pri bezpečnej teplote

  • Pri nákupoch sa snažte potraviny vyžadujúce chladenie či mrazenie transportovať podľa možnosti v chladiacej taške a čo najskôr uskladniť v chladničke či mrazničke.
  • Rýchlo schlaďte v chladničke všetky uvarené a skaze podliehajúce potraviny (najlepšie pod 5 ˚C).
  • Pred servírovaním udržujte jedlo horúce (viac ako 60 ˚C).
  • Neskladujte jedlá príliš dlhý čas, dokonca ani v chladničke.
  • Nerozmrazujte potraviny pri izbovej teplote.
  • Pri cestovaní uprednostnite potraviny, ktoré si nevyžadujú chladenie, prípadne ich počas cesty uskladnite v prenosnej chladničke.


Prečo? 
Mikroorganizmy sa môžu množiť veľmi rýchlo, ak sa potraviny skladujú pri izbovej teplote. Tým, že sa teplota udržiava na hodnote pod 5 ˚C alebo nad 60 ˚C, rast mikroorganizmov sa spomaľuje alebo zastavuje. Niektoré nebezpečné mikroorganizmy sa však rozmnožujú aj pri teplote pod 5 ˚C. 

5. Používajte zdravotne bezpečnú vodu a suroviny

  • Používajte zdravotne bezpečnú vodu, alebo ju upravte tak, aby bola bezpečná.
  • Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny.
  • Vyberajte si potraviny, ktoré boli vyrobené bezpečnými postupmi, ako je napríklad pasterizované mlieko.
  • Umývajte ovocie a zeleninu pitnou vodou, hlavne ak ich jete surové.
  • Nekonzumujte potraviny s narušeným obalom, zmeneným vzhľadom, farbou, chuťou alebo po uplynutí dátumu spotreby.

Prečo? 
Suroviny, vrátane vody a ľadu, môžu byť kontaminované nebezpečnými mikroorganizmami a chemikáliami. Toxické chemikálie sa môžu vytvárať v poškodených a plesnivých potravinách. Starostlivosť pri výbere potravín a jednoduché opatrenia, ako napríklad umývanie a šúpanie, môžu znížiť riziká.

Čo je salmonelóza  a ako sa jej dá vyhnúť? 

Radí MUDr. Dagmar Gavačová, vedúca Národného referenčného centra pre salmonelózy ÚVZ SR. 

Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom - kuracím, morčacím, bravčovým, mletým hovädzím, marinovaným, ale aj tepelne neupraveným mliekom a mliečnymi výrobkami, tepelne nedostatočne upravenými slepačími vajcami a výrobkami z nich a tiež pokrmami, do ktorých sa často pri domácej príprave pridávajú surové vajcia, ako sú majonézy, krémy do zákuskov a podobne.

Okrem použitia kontaminovaných surovín a nedodržiavania správnej technológie býva pri príprave jedla príčinou nákazy aj nedodržiavanie osobnej hygieny, zanedbanie pravidiel hygieny pri používaní pracovných pomôcok, nedostatočné čistenie pracovných plôch, nesprávna manipulácia so surovinami a jedlami, ako aj ich nesprávne skladovanie. Nenechávajte jedlá, potraviny a nápoje na priamom slnku, či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute.

Salmonely sa v potravinách dokážu množiť. Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia, pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová.

Na zničenie salmonel vo vajíčkach stačí, ak ich pri teplote 70 stupňov varíte desať minút. Vajíčka namäkko (aspoň v horúcich mesiacoch) radšej oželejte a volské oká osmažte z oboch strán. Pri zahraničných dovolenkových destináciách majte na pamäti, že zdrojom salmonel môžu byť aj vajíčka iných druhov hrabavej a vodnej hydiny, a konzumácii takýchto rizikových potravín sa preventívne radšej vyhnite. 

Na vznik akútneho bakteriálneho hnačkového ochorenia sú vnímavé všetky vekové kategórie, najčastejšie sa vyskytuje u detí v predškolskom veku a u starších ľudí. Nepríjemné príznaky sa môžu prejaviť už o 6 až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. Nakazený človek máva vysokú teplotu, pociťuje nevoľnosť, zvracia, má kŕčovité bolesti brucha a časté vodnaté stolice. Nebezpečná pri salmonelóze je strata tekutín. Ťažká dehydratácia organizmu chorého si v mnohých prípadoch vyžiada hospitalizáciu a infúznu liečbu.

Nezabúdajme, že zvieratká v kontaktných zoologických záhradách, zoo-parkoch, na putovných výstavách plazov a na burzách s predajom zvierat sú často bezpríznakovými nosičmi salmonel. Nie je vhodné, aby sa s nimi deti hrali bez dozoru dospelej osoby a po kontakte so zvieraťom je potrebné dokonalé umytie rúk. Malo by sa zabrániť kontaktu zvierat (plazov) a detí do 5 rokov a odporúčame nekonzumovať potraviny počas prehliadky zvierat. Občerstviť sa je vhodné až po dôkladnom umytí rúk. Dodržiavanie hygieny rúk je základným predpokladom zachovania zdravia pre všetky vekové kategórie návštevníkov.

Bezpečné rozmrazovanie potravín

Mrazené potraviny môžu obsahovať baktérie, ktoré sa môžu po rozmrazení množiť a spôsobiť alimentárne ochorenie (nákazu z potravín). Správne postupy rozmrazovania znižujú riziko chorôb z potravín a obmedzujú plytvanie potravinami. 


Ak chcete bezpečne rozmraziť mrazené potraviny, postupujte podľa nasledujúcich rád: 
    1. Pred rozmrazovaním rozlomte veľké kusy mrazených rýb, kreviet alebo bobúľ v balení. Rozmrazte len nevyhnutné množstvo potravín a zvyšok nechajte zmrazený.
    2. Aby ste predišli kontaminácii iných potravín, mäso, ryby a morské plody rozmrazujte na podnose v chladničke.
    3. Zeleninu a ovocie rozmrazujte pod tečúcou studenou vodou, najlepšie v pôvodnom obale.
    4. Pri manipulácii s potravinami, napríklad pri lámaní väčších kúskov potravín na menšie, sa uistite, že máte čisté ruky a kuchynské pomôcky.
 
Ďalšie odporúčania EFSA k rozmrazovaniu potravín:

Rozmrazené potraviny uchovávajte v pôvodnom obale alebo vo vhodnej nádobe, aby ste predišli kontaminácii. Potraviny rozmrazujte pri nízkej teplote, aby ste zabránili množeniu baktérií. Rozmrazené potraviny pred konzumáciou tepelne upravte, aby ste odstránili baktérie. Po rozmrazení potraviny znova nezmrazujte. Vždy dodržiavajte pokyny výrobcu na skladovanie, aby ste sa uistili, že potraviny zostanú bezpečné.
 
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

Vonkajšie rolety alebo žalúzie? Čo vám a vašim oknám sadne viac?

Publikované Sala Online, 26.05.2022 - 10:09

Ako zástenu na ochranu súkromia na okno si môžete vybrať medzi roletami do exteriéru a žalúziami, ktoré sa inštalujú do interiéru....

Ďalší podvod v mene pošty, za predaj nedoručených zásielok vraj pošta organizuje humanitárnu pomoc

Publikované Sala Online, 23.05.2022 - 18:48

Slovenská pošta upozorňuje na ďalší podvod, ktorý ľudí nabáda za symbolické 2 eurá kúpiť náhodne vybranú nedoručenú zásielku.   Podvodníci sa tvária, že t...

Podľa polície primitívnosť podvodníkov nemá konca

Publikované Sala Online, 18.05.2022 - 18:26

„Primitívnosť podvodníkov nemá konca. Vyzývame seniorov, aby si dávali pozor na takéto telefonáty a aby sa nedali oklamať“. Uviedla nitrianska polícia na s...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Ako v lete bezpečne skladovať potraviny?

Publikované Sala Online, 22.07.2022 - 17:48Ako v lete bezpečne skladovať potraviny?

Obzvlášť v letnom období, ktoré sa spája s vyššími teplotami či cestovaním, môžete významne znížiť riziko ochorení z potravín dodr...

Kúpacia sezóna 2022: čo sa oplatí vedieť o kvalite vody na kúpanie a o bezpečnom kúpaní sa

Publikované Sala Online, 23.06.2022 - 20:10

Za kúpaciu sezónu je na Slovensku vo všeobecnosti považované obdobie od 15. júna do 15.  s...

Nepremeškajte zápisy do základnej umeleckej školy

Publikované Sala Online, 29.05.2022 - 20:32

Objavili ste u Vášho dieťaťa umelecké vlohy a radi by ste ich tanečné, výtvarné, hudobné č...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

Galantská nemocnica vyzýva ľudí k darcovstvu

Publikované Sala Online, 22.07.2022 - 17:38Galantská nemocnica vyzýva ľudí k darcovstvu

Darcov krvi je počas letných mesiacov menej. S nedostatkom zásob krvi aktuálne zápasí galantská nemocnica.    Nemocnica ...

Polícia upozorňuje vodičov, aby v teple nezabúdali deti a zvieratá v aute

Publikované Sala Online, 23.06.2022 - 20:32

Ak rodičia zabudnú dieťa v rozpálenom aute, môže to mať fatálne následky. Upozornila na to primárka ...

V Trnovci nad Váhom predstavia aj knihu Eduarda Kukana

Publikované Sala Online, 13.06.2022 - 18:36

Koncom týždňa sa budú v Trnovci nad Váhom konať Dni obce. Program sa bude konať v dňoch 17...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?