V letnom horúcom počasí je podľa odborníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici veľmi dôležité skladovanie potravín a pokrmov. Ak ich skladujeme pri vyššej teplote, dochádza v nich k množeniu mikroorganizmov, kazeniu a v prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je aj vysoké riziko vzniku alimentárnych ochorení.
Jedným z najčastejších pôvodcov alimentárnych ochorení u nás sú salmonely. K potravinám, v ktorých sa najčastejšie vyskytujú, sa radí hlavne hydina, vajcia, lahôdkarské výrobky vrátane cukrárskych, ale aj mliečne a mäsové výrobky či zmrzlina. "Po požití potraviny alebo pokrmu, v ktorom sa pomnožili mikroorganizmy, dochádza k vzniku ochorenia často už po šiestich až 12 hodinách," vysvetlila Ivana Sedliačiková z RÚVZ v Banskej Bystrici.
Osvojte si zásady pre bezpečnejšie potraviny.
Pomôžu vám minimalizovať riziko alimentárnych nákaz.
1. Čistota
- Pred prípravou i počas prípravy jedál si umývajte ruky, rovnako aj po použití toalety
- Dôkladne umývajte všetky plochy a zariadenia, ktoré pri varení používate
- Ochráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami
2. Oddeľovanie surovín
- Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných mikroorganizmov na ostatné potraviny počas prípravy jedál
- Používajte zvlášť nože a pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené hotové jedlá
- Hotové jedlá uskladňujte v obaloch, zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami
3. Dôkladné varenie
- Potraviny varte dôkladne,najmä mäso, hydinu a morské živočíchy
- Polievky a vývary priveďte do varu, skontrolujte, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov Celzia, pri mäsových jedlách má byť šťava číra, nie ružová
- Uvarené jedlo dôkladne prihrievajte, aby ste dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov v strede jedla
4. Bezpečné skladovanie
- Uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote viac ako dve hodiny
- Všetky uvarené a rýchlo skaze podliehajúce potraviny rýchlo schlaďte, napríklad premiešaním v nádobe so studenou vodou a následne umiestnite v chladničke, najlepšie pod 5 stupňov Celzia
- Hotové jedlá neskladujte ani v chladničke príliš dlho
- Pred servírovaním udržujte jedlo horúce – má mať teplotu viac ako 60 stupňov Celzia
- Potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, uprednostnite rozmrazovanie v chladničke
5. Bezpečná voda a suroviny
- Používajte len pitnú vodu
- Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny
- Uprednostnite potraviny vyrobené bezpečnými postupmi, napríklad pasterizované mlieko
- Dôkladne umývajte pod tečúcou pitnou vodou ovocie a zeleninu
- Nepoužívajte potraviny po uplynutí dátumu trvanlivosti
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR
Foto: pixabay.com