Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Spravodajstvo

Krajskí poslanci vyzývajú ministra dopravy vybudovať železničnú trať Nitra - Trnovec nad Váhom

Publikované Sala Online, 24.05.2022 - 17:49

Krajskí poslanci vyzývajú ministra dopravy vybudovať železničnú trať Nitra - Trnovec nad Váhom

Plánovanú výstavbu novej železničnej trate Nitra – Trnovec nad Váhom, ktorá mala zabezpečiť rýchle vlakové spojenie Bratislavy a Nitry, neodporúča Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR. Lacnejšou alternatívou má byť modernizácia trate cez Leopoldov.
 
Opačného názoru sú však nitrianski krajskí poslanci, ktorí  spoločne adresovali ministrovi dopravy a výstavby SR Andrejovi Doležalovi verejnú výzvu, v ktorej žiadajú, aby sa v projekte pokračovalo. Poslanci sa na spoločnom stanovisku zhodli na zasadnutí 16. mája.
 
„Dôrazne vyzývame konečne začať riešiť železničnú infraštruktúru krajského mesta Nitra a prehodnotiť pre nás neprijateľné a nereálne postupy Útvaru hodnoty za peniaze vo vzťahu k vybudovaniu trate Nitra-Trnovec nad Váhom, ktorú považujeme za optimálnu a perspektívnu alternatívu priameho vlakového spojenia Nitry s Bratislavou,“ znie časť výzvy. /Jej plné znenie je na konci článku/.  
 
Projekt výstavby železničnej trate medzi Nitrou a Trnovcom nad Váhom pripravili Železnice Slovenskej republiky. Štúdia posudzuje štyri alternatívy líšiace sa trasovaním a technickým riešením, pričom odporúča realizovať jednokoľajnú alternatívu s odbočením v Ivanke pri Nitre za 388 miliónov eur. Hlavným cieľom novej trate je rýchlejšie spojenie Nitry s Bratislavou.
 
Štúdia počíta so začatím výstavby trate už v roku 2023 a jej dokončením v roku 2025. Podľa ministerstva však projekt nie je návratný a počíta s nereálnymi termínmi výstavby.
 
Podľa ministerstva financií je plán spojenia Bratislavy s Nitrou rýchlejším vlakovým spojením potrebný, nevyžaduje si však výstavbu novej trate, ale zavedenie priamych vlakov cez Leopoldov. Toto sa dá podľa rezortu urobiť okamžite a prakticky zadarmo, úprava by skrátila cestu vlakom zo súčasných 98 až 112 minút na 62 až 73 minút.
 
VÝZVA PSLANCOV NSK MINISTROVI DOPRAVY
 
My, poslanci Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja, vedomí si svojej zodpovednosti voči všetkým občanom Nitrianskeho samosprávneho kraja, Vás
 
DÔRAZNE VYZÝVAME
konečne začať riešiť železničnú infraštruktúru krajského mesta Nitra a prehodnotiť pre nás neprijateľné a nereálne postupy Útvaru hodnoty za peniaze vo vzťahu k vybudovaniu trate Nitra-Trnovec nad Váhom, ktorú považujeme za optimálnu a perspektívnu alternatívu priameho vlakového spojenia Nitry s Bratislavou.
 
KONŠTATUJEME,
že súčasný stav dlhodobo chýbajúcej prepotrebnej dopravnej infraštruktúry nášho kraja je výsledkom diskriminácie štátu, ktorý napriek dlhoročnej iniciatíve a snaženiam predsedu NSK a krajského poslaneckého zboru neberie vôbec do úvahy potreby obyvateľov Nitrianskeho samosprávneho kraja v oblasti dopravy, čoho výsledkom je aj fakt, že v novom zozname investičných priorít súčasného Ministerstva dopravy a výstavby SR nie je v oblasti železničnej infraštruktúry pre náš kraj prakticky nič významného.
 
KATEGORICKY ODMIETAME
dlhodobo poddimenzované, zo všetkých samosprávnych krajov objemovo najnižšie, financovanie štátu v oblasti infraštrukturálnych projektov cestného aj železničného hospodárstva Nitrianskeho samosprávneho kraja.
 
PROTESTUJEME
proti roky trvajúcej ignorácii skutočnosti, že mesto Nitra je ako jediné z krajských miest napojené na železničnú sieť neelektrifikovanou traťou, klasifikovanou ako trať 2. kategórie. Pritom Vám musí byť jasné, že súčasný stav železničnej infraštruktúry v samotnej železničnej stanici Nitra i v celom úseku Leopoldov – Zbehy – Lužianky – Nitra – Šurany nezodpovedá súčasným požiadavkám na rýchlosť a bezpečnosť železničného systému.
 
UPOZORŇUJEME,
že nie je ďalej z našej strany akceptovateľné, aby v samosprávnom kraji, kde Jadrová elektráreň v Mochovciach vyrába energiu pre celú SR, jazdili motorové vláčiky a znehodnocovali kvalitu ovzdušia len preto, že najvyššie miesta neberú do úvahy naše právo na základný dopravný status v súvislosti s elektrifikáciou krajského mesta Nitry.
 
S PLNOU VÁŽNOSŤOU SA OHRADZUJEME
proti opakovanému zľahčovaniu ponižujúcej pozície Nitry z pohľadu absencie jej elektrifikácie a proti tendenčným postupom Útvaru hodnoty za peniaze, ktoré vo vzťahu k nimi navrhovanej trati Nitra-Leopoldov vzhľadom na charakter terénu nemajú ani elementárnu logiku a vzhľadom na komplikovaný profil trate ani žiadnu perspektívu.
 
Preto
DÔRAZNE ŽIADAME
zaradiť úsek trate Nitra–Trnovec nad Váhom medzi priority železničných projektov a čo najrýchlejšie túto trať vybudovať.
 
Zdroj: Nitriansky samopsrávny kraj 
Foto: ilustračné

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?