Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Spravodajstvo

Mnohé mosty v Nitrianskom kraji sa blížia k svojej životnosti

Publikované Sala Online, 22.04.2022 - 18:19

Mnohé mosty v Nitrianskom kraji sa blížia k svojej životnosti

Technický stav mostov na cestách II. a III. triedy vo vlastníctve Nitrianskeho samosprávneho kraja je veľmi nepriaznivý. Uvádza sa to v hodnotiacej správe, ktorú si nechal kraj vypracovať.
 
Nitriansky samosprávny kraj vlastní na cestách II. a III. triedy spolu 526 mostov. Na základe 247 hlavných prehliadok mostov vykonaných v priebehu roka 2021 bolo vypracované hodnotenie stavebno-technického stavu podľa 7 stupňovej stupnice.
 
Hlavné prehliadky mostov sa vykonávajú v zmysle technických podmienok schválených Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR v roku 2012. Posudzovanie stavebno-technického stavu mostov vychádza zo stupnice hodnotenia, ktorá obsahuje 7 stupňov.
 
Ako sa v hodnotiacej správe konštatuje, mnohé mosty, ktoré dnes NSK spravuje, boli postavené v období po druhej svetovej vojne a niektoré z nich sa blížia k hranici životnosti. „S tým súvisí aj nedostatočná zaťažiteľnosť, kapacita a parametre mostov pre dnešné dopravné zaťaženie. Dôvodom zhoršenia stavebno-technického stavu mostov je ich slabá údržba a nedostatočné rekonštrukcie,“ konštatuje sa v správe.
 
Podľa NSK je problémom, že počet mostov v dobrom stave postupne klesá a tých v zlom, naopak, stúpa. Kým napríklad v roku 2005 bolo v bezchybnom stave 25 mostov, vlani bol taký už iba jeden.  „Napriek všeobecným problémom s mostami je ich stav v Nitrianskom kraji podľa oficiálnych údajov z cestnej databanky najlepší v Slovenskej republike,“ reagovala nitrianska župa.
 
V stupňoch 1-4 (bezchybný až uspokojivý) je zaradených 77 percent zo všetkých 526 mostov vo vlastníctve Nitrianskeho samosprávneho kraja. Z celkového počtu 526 mostov vo vlastníctve kraja je iba jediný považovaný za bezchybný. V stupni 1 je zaradený most cez potok Zľavy za obcou Kuzmice, v osade Izát, v okrese Topoľčany.
 
Trinásť mostov je vo veľmi dobrom stave. V sedemdielnej stupnici je ďalších 111 v dobrom a 279 mostov v uspokojivom stave. V zlom stave je 100 a vo veľmi zlom 21 mostov. 
 
Najčastejšími evidovanými poruchami mostov zaradených v stavebno-technickom stupni VI., teda veľmi zlý, sú praskliny a rozsiahly rozpad betónu alebo muriva opôr a podpier.
 
Prehliadky  mostov v správe Nitrianskeho samosprávneho kraja sú naplánované aj v tomto roku. Podľa Úradu NSK bude v budúcnosti nutné okrem pravidelných kontrol mostov vykonávať aj ich údržbu a rekonštrukcie. „Pri stanovení poradia mostov určených na obnovu je nutné riadiť sa postupnosťou, keď je najdôležitejšia bezpečnosť, potom ekonomika a následne komfort. Pretože rozpočet NSK nedokáže vygenerovať zdroje na opravy mostov v dostatočnom objeme, bude nutné vyvinúť maximálne úsilie, aby bolo možné z fondov Európskej únie financovať okrem modernizácie ciest aj obnovu mostov,“ konštatuje sa v správe NSK.
 
Most v Nitre je uzavretý pre nákladné vozidlá
 
Železničný most na Cabajskej ceste v Nitre je od začiatku apríla uzatvorený pre nákladné vozidlá nad 20 ton s výnimkou hromadnej autobusovej dopravy v úseku od km 0,000 po km 0,190 km.
Dôvod uzávierky je nepriaznivý stavebno-technický stav mosta.
 
Obchádzková trasa pre vozidlá nad 20 ton vedie po rýchlostnej ceste R1. „Uzávierka tzv. Cabajského mosta v Nitre výrazným spôsobom ovplyvňuje dopravu na prieťahu centrom mesta Nitra, a preto Krajský dopravný inšpektorát KR PZ v Nitre upozorňuje motoristickú verejnosť, obzvlášť vodičov nákladných vozidiel na nutnosť sledovania prenosného dopravného značenia, ktorým sú na všetkých dopravne najvýznamnejších a dopravne najvyťaženejších križovatkách upozornení na presmerovanie dopravy,“ upozorňuje nitrianska polícia.
 
Zdroj: NSK, Polícia NR
Foto: ilustračné

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?