Lekáreň pohotovosť

Podnikatelia v Šali

Kultúrne podujatia

Kino

Denné menu

Spravodajstvo

Referentky na úrade skončili, primátor sa vyjadril na sociálnej sieti

Publikované Sala Online, 30.11.2022 - 18:41

Referentky na úrade skončili, primátor sa vyjadril na sociálnej sieti

Téma  referentiek mestského úradu, ktoré museli vo svojej práci skončiť  plní šalianske stránky a skupiny už tretí deň.  Po dvojdňovom mlčaní sa k situácii vyjadril aj primátor mesta Šaľa, Jozef Belický. Urobil tak na svojej stránke na sociálnej sieti.
 
O čo ide?
 
Na mestskom úrade končia štyri referentky. Jedna z nich je kandidátka na primátorku v októbrových voľbách, Anita Petkovová. Ďalšie tri sú jej kamarátky. O zrušení svojich pracovných miest sa dozvedeli ešte v piatok. Oficiálnym dôvodom zrušenia ich pracovných pozícií  boli organizačné zmeny z dôvodu šetrenia. V prípade Anity Petkovovej ide pri tom o prácu na hlavnej pokladni.
 
Po tom, čo dotknuté zamestnankyne a mesto doriešili formálne ukončenie pracovného pomeru, oznámila Anita Petkovová svoj „vyhadzov“ aj na sociálnej sieti. Urobila tak v pondelok v popoludňajších hodinách.  
 
Šalianska radnica ani primátor Belický situáciu do dnešného poobedia nekomentovali. Odpoveď sme neobdržali ani na naše otázky.
 
K celej záležitosti sa primátor vyjadril dnes popoludní na svojej predvolebnej stránke na Facebooku, kde uviedol že Anite Petkovovej a jej trom kolegyniam ponúkol na výber výpoveď alebo ukončenie pracovného pomeru dohodou. 
 
„Podľa mojej mienky mala dať po neúspešných voľbách výpoveď sama. Nedala, pretože by prišla o odstupné vo výške viac ako 7000 eur. Ľudsky tomu rozumiem a navrhol som jej výpoveď s podmienkami podľa zákona alebo dohodu aj s odstupným. Odmietla ju prevziať, ale po víkende sama predložila návrh na uzavretie dohody so 6-mesačným odstupným,“ znie časť vyjadrenia primátora. 
 
Primátor sa k záležitosti vyjadril na sociálnej sieti. 
 
Dohodou ukončili pracovný pomer aj ďalšie tri referentky – kamarátky Anity Petkovovej. Prečo sú  na úrade nepotrebné zrovna dané tri referentky, primátor nevysvetlil. V prípade jednej uviedol,  že na ňu bolo podaných niekoľko sťažností zo strany verejnosti. K „výberu“ ďalších dvoch sa nevyjadril.
 
Akým spôsobom sa zmenila organizačná štruktúra mestského úradu a kto prevezme agendu odídených referentiek známe nie je. /odpoveď na otázky sme do času zverejnenia článku neobdržali/.
 
Vyjadrenie Anity Petkovovej z pondelka, 28.11.2022 nájdete tu. 
 
 
Čo sa tu vlastne deje?
Hystéria, ktorú tu spustili organizačné zmeny na mestskom úrade len preto, že sa dotkli neúspešnej kandidátky na post primátora mesta, ma prekvapuje, ale asi dnes žijeme takúto dobu. Prispievatelia na rôznych moderných fórach už stihli do celej veci zatiahnuť aj moju rodinu a čakám, čoho sú ešte ľudia a profily na sociálnych sieťach, podnecovaní mediálnym tímom Anity Petkovovej, schopní.
 
Vykonali sme niekoľko organizačných zmien, ktoré sa týkajú zlúčenia funkcií. V každej inštitúcii by to boli interpesonálne záležitosti, ale mestský úrad by sme mali, vyplývajúc z diskusie na sociálnych sieťach, riadiť podľa názoru časti verejnosti, ktorá si na Facebooku nárokuje na jediný správny názor a má najviac času sústavne prispievať. Ale skúsme sa na to pozrieť inak.
 
Bývalá kandidátka v rámci kampane hovorila o nefunkčnosti úradu, kde pracuje 29 rokov - za 29 rokov nepodala ani jeden návrh na zlepšenie fungovania úradu. Spochybňovala a nakydala na prácu vlastných kolegov s tým, že naznačovala vo svojej kampani, že je pripravená na „veľké upratovanie“. Niet sa čomu čudovať, že sú tu viacerí, ktorí s ňou už nechcú spolupracovať. Bývalá kandidátka sa jednoznačne vyjadrila, že budúcnosť mesta vidí inak ako 76% zúčastnených voličov mesta. Podľa mojej mienky mala dať po neúspešných voľbách výpoveď sama.
 
Nedala, pretože by prišla o odstupné vo výške viac ako 7000 eur. Ľudsky tomu rozumiem a navrhol som jej výpoveď s podmienkami podľa zákona alebo dohodu aj s odstupným. Odmietla ju prevziať, ale po víkende sama predložila návrh na uzavretie dohody so 6-mesačným odstupným. Požiadala, aby sme sa nestretli pri tomto akte. Rovnako učinila jej kolegyňa. Z ďalších dvoch ukončení, a podotýkam rovnako dohodou, som jednu mal riešiť na základe niekoľkých písomných sťažností od verejnosti na jej arogantné správanie už mesiac pred voľbami. Vtedy som si ale povedal, že asi nevysvetlím verejnosti, že nedostala výpoveď pre otvorenú podporu mojej protikandidátky a tak som to pred voľbami neriešil.
Vo všetkých prípadoch ide nie o výpoveď, ale dohodu s odstupným v zmysle zákona a kolektívnej zmluvy. Organizačné zmeny neznamenajú automaticky zrušenie pracovného miesta, môže to byť aj zlúčenie funkcií, zmena štruktúry oddelení. Niektoré oddelenia sú príliš vyťažené, niektoré zase menej a tie môžu prijať ďalšiu agendu. Celú zmenu organizačnej štruktúry aj výpovede zamestnancov som riadne prerokoval s odborovou organizáciou.
 
V každej organizácii majú zodpovední vedúci právo pracovať s ľuďmi, ktorým dôverujú a zdieľajú spoločné hodnoty, len primátor mesta má pracovať s ľuďmi, ktorým dôveruje neúspešná opozícia a ak nie, tak ho budeme zastrašovať cez siete, médiá a pľuvať na neho aj jeho blízkych.
 
Mesto normálne funguje a riadiacu prácu vykonávam podľa svojho najlepšie vedomia a svedomia. Moje rozhodnutia nikdy neohrozili chod mesta alebo dostupnosť služieb, ktoré mesto občanom poskytuje. Domnievať sa, že na štyroch ľuďoch padne fungovanie mestského úradu, je trochu naivné. Sme jednou z najústretovejších samospráv a tak to aj zostane.
 
 

Diskusia k článku

Do diskusie zatiaľ neboli pridané žiadne príspevky.

Na pridanie nového príspevku musíte byť zaregistrovaný a prihlásený.



Radíme

O inflačnú pomoc treba požiadať

Publikované Sala Online, 12.05.2023 - 18:22O inflačnú pomoc treba požiadať

Tretí balík inflačnej pomoci je pripravený pre 50 000 ľudí.   Od začiatku mája môžu občania podávať žiadosti o infl...

Policajti opúť varujú seniorov pred podvodnými telefonátmi

Publikované Sala Online, 15.02.2023 - 15:09

Nitrianska polícia varuje seniorov pred podvodmi.  Policajti v Nitre v priebehu včerajšieho dňa zachytili osem podozrivých telefonátov starším ľuďom.[nbsp...

Pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené

Publikované Sala Online, 22.12.2022 - 18:44

Pobočky Slovenskej pošty budú počas vianočných a novoročných sviatkov zatvorené.    Slovenská pošta nebude svoje služby ponúkať od 24. - 26. decembra ...


Zobraziť všetky články →

SalaOnline pre ženy

Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Publikované Sala Online, 12.11.2023 - 18:00Udržujte deti aktívne aj počas jesene: pohyb prináša mnohé zdravotné benefity

Úrad verejného zdravotníctva radí   Zabezpečte deťom primeranú pohybovú aktivitu počas jesene i ďalších mesiacov, pretože pod...

Na zápis do materských škôl máte posledné dni

Publikované Sala Online, 11.05.2023 - 19:58

Zápisy prvákov do základných škôl máme v Šali úspešne za sebou. Podobné starosti aktuálne zažív...

Potrebujete zabaviť najmenších členov rodiny? Prenajmite im skákací hrad

Publikované Sala Online, 12.04.2023 - 12:46

Chystáte detskú oslavu či rodinnú párty, kde bude viac detí a potrebujete ich zabaviť? Skákacie...


Zobraziť všetky články →

Odporúčame

V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Publikované Sala Online, 27.04.2023 - 15:09V Nitre prebieha obľúbený veľtrh

Na výstavisku Agrokomplex v Nitre začal včera jeden z najobľúbenejších veľtrhov.   Veľtrh Nábytok a bývanie 2...

V uliciach sa koná zbierka Deň narcisov

Publikované Sala Online, 20.04.2023 - 16:40

Dobrovoľníci v uliciach rozdávajú žlté narcisy a zbierajú financie na podporu zbierky Deň narcisov. ...

Radnica chce poznať váš názor

Publikované Sala Online, 17.01.2023 - 19:26

Ste spokojní so životom v Šali? Alebo práve naopak vám niečo chýba a mali by ste podnety č...


Zobraziť všetky články →


Anketa

Čo považujete za najväčší nedostatok predstaničného priestoru?